Varkenshouders willen serieuze vervolgstappen zetten op weg naar een circulaire voedselketen. Het vinden van een duurzaam verdienmodel en betrouwbare ketenpartners is daarbij de grootste uitdaging.

Dat bleek tijdens de startbijeenkomst van ‘Het Circulaire Varken’ op 27 juni in Nederweert-Eind. Tijdens deze interactieve avond werden varkenshouders geïnspireerd met voorbeelden van collega-ondernemers en werd er volop gediscussieerd over de (on)mogelijkheden van een circulaire voedselketen en de rol van de varkenshouderij daarin. Het doel van de avond was om te inventariseren hoe ‘Het Circulaire Varken’ varkenshouders kan faciliteren op weg naar een meer circulaire bedrijfsvoering.

Van een duurzaam bedrijf naar een duurzame keten

Individuele varkenshouders zijn al volop bezig met het verduurzamen van hun eigen bedrijf, zo bleek uit de antwoorden op een tiental voorgelegde stellingen. Het grootste deel van de bedrijven is bijvoorbeeld al energieneutraal. Daarnaast worden reststromen uit de humane voedselketen volop ingezet als veevoer. De inspanningen zijn echter nog vooral kostprijs gedreven en worden niet als meerwaarde in de markt gecommuniceerd. Een duurzaam verdienmodel is er daarom niet. Dat laatste is dus ook de grootste uitdaging voor de aanwezige varkenshouders, zo blijkt tijdens de discussie. Individuele varkenshouders willen echt wel stappen zetten, maar een duurzaam verdienmodel bouw je niet alleen. Hoe communiceer je meerwaarde in de markt? Hoe bouw je aan een duurzame keten waarin de marges netjes verdeeld worden? En hoe verhoudt dierwelzijn zich eigenlijk tot duurzaamheid en circulariteit?

“Het is tijd voor heropvoeding”

Aanwezige varkenshouders werden geïnspireerd en getriggerd door presentaties van collega-ondernemers Tiny Scheepers van Heyde Hoeve, kalkoenenhouder Ruud Bos en varkenshouder Aad van Leeuwen. Volgens Scheepers, die al meer dan 20 jaar ervaring heeft in het vermarkten van varkensvlees met toegevoegde waarde, wordt het tijd dat de varkenssector uit de ‘race to the bottom’ komt. ‘We hebben de consument zelf jarenlang opgevoed met bulk en focus op kostprijs. Dus het wordt tijd voor heropvoeden. Er is echt een markt voor meerwaarde. Maar dan moet je wel weten waar die zit en wat je te bieden hebt. Keuzes maken is cruciaal.’

Vervolg ‘Het Circulaire Varken’

‘Het Circulaire Varken’ gaat varkenshouders de komende tijd faciliteren bij het maken van die keuzes. Tijdens de bijeenkomst konden de aanwezigen aangeven op welke onderwerpen en thema’s ze graag verder willen verdiepen. Op basis hiervan wordt de komende tijd een vervolgtraject opgezet, dat in september van start gaat. Ook varkenshouders die niet bij de startbijeenkomst aanwezig waren maar wel geïnteresseerd zijn deze follow-up, kunnen zich melden bij Hans Corsten, programmamanager Economisch Actieprogramma AgriFood: [email protected]