Minister Christianne van der Wal bracht maandag een werkbezoek aan ondernemers die de focus leggen op alternatieve teelten binnen NOVEX-gebied De Peel. De regio wacht de komende jaren een grote transitie. De opgaven voor het oude turfgebied zijn groot én urgent: de transitie van de landbouw, de energietransitie, de klimaatopgave en de stikstofcrisis komen hier allemaal bijeen. 

De minister ging op bezoek bij de boerderij van de familie Smolenaers in Nederweert en plantte daar de eerste kiribomen van het seizoen. De kiriboom is de snelst groeiende boom op aarde. Het bezoek werd vervolgd in Weert bij het bedrijf Traprenovatie upstairs, waar ze het hout van de kiribroom als grondstof gebruiken om nieuwe trappen te maken. Een mooi voorbeeld van onze collega’s in Midden-Limburg Keyport.

De eigenschappen van de kiriboom

De kiriboom heeft verschillende kwaliteiten; het is niet alleen de snelst groeiende boom op aarde, maar is ook nog eens een van de lichtste houdsoorten ter wereld. Men noemt het ook wel eens het ‘aluminium onder het hout’. Daarnaast is het is het hout sterk, heeft het een aantrekkelijke nerf en neemt het ook nog eens veel meer CO2 op dan andere boomsoorten. Het is aantrekkelijk voor ondernemers om naast hun huidige werkzaamheden, de teelt van kiribomen toe te voegen. Want daardoor kan agrarische grond dubbel gebruikt worden.

Ook in Noord-Limburg: dubbel gebruik van agrarische gronden

De mogelijkheid om agrarisch grond dubbel te gebruiken wordt ook onderzocht door bedrijven in onze regio. Er zijn enkele Noord-Limburgse pluimveebedrijven die voornemens zijn dit jaar kiribomen te gaan planten in het leefgebied van het pluimvee. Daarnaast heeft een loonwerkbedrijf in Maasbree de plantmachine voor de bomen ontwikkeld. Een voorbeeldproject hoe de samenwerking tussen Keyport en Crossroads concreet vorm krijgt.