Dinsdag 22 november vond er een ledenbijeenkomst van Land van de Makers plaats in Swalmen bij CUBE Homes. CUBE Homes produceert luxe houten designwoningen volgens een gepatenteerd kubus-design. Alle ontwikkeling, productie en verkoopt gebeurt vanaf het hoofdkantoor in Swalmen.

Eigenaar Patrick Lemmen vertelde enthousiast over het ontstaan van het bedrijf, de grote groei die het de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, de visie voor de toekomst en de uitdagingen die er zijn om daar te komen. De Cube visie is helder, ambitieus en perfect passend in de uitdagingen van wonen, woningbouw en verduurzaming. Met de manier van bouwen wil Patrick de “Tesla van het wonen” worden. Waar Tesla de laadinfrastructuur op orde had alvorens de auto’s de weg op kwamen, zo wil Patrick plekken creëren waar alle voorzieningen aanwezig zijn om een Cube op te plaatsen. Hij noemt ze Flux-spots. Flexibel Luxueus wonen op volledig aangelegde plek. Uitdagingen zijn er genoeg vertelt Patrick. De juiste mensen houden, nieuw talent aantrekken in een krappe arbeidsmarkt vergt behoorlijk wat inventiviteit. Ook hoopt hij dat de wet- en regelgeving rondom wonen en woningbouw transparanter en eenvoudiger wordt. “De mensen staan in de rij om een Cube te kopen, maar er is in Nederland bijna nergens, qua regels, plek om ze neer te zetten. Bij Land van de Makers en Crossroads Limburg wil Patrick zijn netwerk vergroten en kennis op doen. Zowel voor de productie van de woningen alsook aan het vuur zitten op het gebied van gemeentelijke en regionale wet- en woning regelgeving.

Businesslapps: leren omgaan met de dynamiek in de huidige markt

Guido Boosten, van Businesslapps vertelde daarna iets over het Business Versneller programma, een doelgericht ondernemersprogramma met concrete bouwstenen om je eigen bedrijf naar een volgende fase te tillen. In zes praktische bijeenkomsten verdiep je jouw vaardigheden als ondernemer én breng je versnelling aan in je eigen bedrijf. Je leert omgaan met de dynamiek in de huidige markt en de eisen die dit aan jouw strategie, marktbenadering en organisatie stelt. Krijg antwoord op de belangrijkste vraagstukken die in jouw bedrijf spelen. Denk hierbij aan meer duurzaamheid, vergaande digitalisering of circulariteit. Met slimme tools, zoals o.a. het Business Model Canvas en het Markt Keuze Model, krijg je snel het overzicht om een grote sprong voorwaarts te maken. Guido wil het netwerk van Land van de Makers en Crossroads Limburg gebruiken om bedrijven de mogelijkheid te geven om aan te aansluiten. Voor meer info zie www.businesslapps.nl

CIRCO Track: maak kennis met circulaire ontwerpprincipes en businessmodellen

Mireille Schreurs (Rabobank) en Sjaak Berden (LIOF) vertelden over de mogelijkheden voor ondernemers om een CIRCO Track te volgen. De CIRCO Track is een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma, in de regio Noord-Limburg verzorgd door Rabobank en LIOF. Bedrijven maken tijdens de Track kennis met circulaire ontwerpprincipes en businessmodellen. Zij vertalen dit bovendien direct naar concrete plannen voor hun eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde bedrijven is er is veel ruimte om inzicht te delen en (keten-)samenwerkingen te vormen of te versterken. CIRCO past perfect in het actieprogramma maakindustrie opgesteld door Crossroads Limburg en Land van de Makers. Binnen het thema Circulaire Producten en Productieprocessen is CIRCO een uitstekende tool voor ondernemers om de basiskennis op te doen van welke circulaire kansen er in hun bedrijf liggen. Meer info neem gerust contact op met Mireille Schreurs (Mireille.Schreurs@rabobank.nl) of Charles Mevis (charles.mevis@liof.nl)