Limburg doet mee aan het INTERREG Europe project Regions4Food. Crossroads en Keyport zijn aangesloten bij Regions4Food middels het gezamenlijke actieprogramma AgriFood. Het doel is om de relatie tussen Digitalisering en de Agro- en Voedsel-waardeketen te versterken. Door aan te sluiten bij dit project kunnen we als regio’s in Limburg blijven ontwikkelen en blijven we bij de kopgroep van de Europese Innoverende AgriFood regio’s. 

Met als doelstelling digitaliseren in de AgriFood sector draait het allemaal om enerzijds de digitalisering van de processen; denk aan sensoren, robotisering, tracking & tracing, precisie landbouw, just-in-time logistiek, gebruik van augmented reality etc. – en anderzijds gebruik van Big Data voor kennisontwikkeling, marktinformatie en management. Toch blijkt digitalisering niet zo vanzelfsprekend.

Digital Innovation Hub: Hulp bij digitalisering

Uit het grote Europese INTERREG programma Regions4Food (R4F) is gebleken dat veel AgriFood ondernemers bij digitaliseringsvragen niet altijd weten waar ze kunnen aankloppen voor hulp of het spannend vinden om te innoveren. Daarom zijn er in verschillende regio’s in Europa en Nederland de afgelopen jaren Digital Innovation Hubs (DIH) opgericht. Een DIH is een instituut dat ondersteuning biedt aan bedrijven door de bedrijfsvoering, productieprocessen, producten, services door middel van digitale technologieën te versterken. Deze zijn succesvol gebleken in het stimuleren en ondersteunen van digitalisering in de AgriFood sector.

Kennisdeling in Málaga

Op 28, 29 en 30 november komen de zeven aangesloten EU-AgriFood regio’s bij elkaar in Málaga voor een driedaags AgriFood symposium waar ze kennis en de laatste ontwikkelingen uitwisselen. Lead partner in het Regions4Food programma is het Ministerie van Landbouw, Visserij en Plattelandsontwikkeling van regio Andalusië in Spanje. De andere partners zijn Regiobestuur Pays de La Loire uit Frankrijk, Seinajöki Universiteit uit Finland, Regio Emilia Ontwikkelingsmaatschappij ARTER Stock Joint Consortium uit Italië, Regionale Innovatiemaatschappij Zuid Transnubië uit Hongarije, Regiobestuur Pazardzik uit Bulgarije en natuurlijk de Provincie Limburg uit Nederland.