Op 22 september kwamen de Gemeenteraden en de burgemeesters van de gemeente Venlo en de gemeente Krefeld bij elkaar in Villa Flora om kennis te delen over de Triple Helix organisatie Crossroads Limburg en Land van de Makers. Rolf Eisenberg, Vice President Manufacturing & Logistics bij Canon Production Printing Venlo, vertelde over deze twee partijen. Daarnaast zoomde hij in op één van de programma’s, namelijk procesverbetering binnen de maakindustrie door middel van Lean Academy.

Raadscommissie Venlo en Krefeld

Tijdens de raadscommissie Venlo en Krefeld komen de gemeenteraden van beide gemeenten bij elkaar om kennis te delen over relevante onderwerpen die spelen binnen de gemeenten. Dit keer ging de kennisdeling over ons, Crossroads Limburg, als Triple Helix organisatie en over ondernemersvereniging Land van de Makers. Rolf Eisenberg, Vice President Manufacturing & Logistics bij Canon Production Printing Venlo lichtte toe aan de Duitse buren hoe wij een Triple Helix organisatie aanpakken.

Crossroads als paraplu en procesverbetering

Als eerste heeft Rolf uitgelegd hoe de Triple Helix samenwerking verbindingen legt met onze inwoners, ondernemingen, onderwijs en de  overheid. Daarna zoomde hij in op de maakindustrie. Binnen dit thema lichtte hij toe wat voor ontwikkelingen er binnen de regionale maakindustrie zijn. Ook vertelde hij over Land van de Makers, de grootste vereniging van maakbedrijven in de regio Noord-Limburg. Door samenwerking zet Land van de Makers de maakindustrie van Limburg op de kaart. Land van de Makers en Crossroads Limburg  bouwen samen aan een kennisinfrastructuur die door de regio wordt ondersteund. De programmalijnen, ook wel flatgebouwen, waaraan gewerkt worden zijn Branding & Human Capital, Circulaire Producten & Productieprocessen, Procesverbetering en Nieuwe Technologieën. Als afsluiting kwam één van die programma’s  aan  bod, namelijk procesverbetering. Binnen procesverbetering is de  maakindustrie bezig met Lean Academy, hierbij is het doel om verspilling zoveel mogelijk te reduceren door het stroomlijnen van (productie)processen.

Vervolg

Deze kennisdeling krijgt nog een mooi vervolg! Crossroads Limburg en Land van de Makers hebben met de heren Dr. Simon Jenniches en Eckart Preen van Krefeld Business afgesproken dat ze de samenwerking verder verdiepen naar inhoudelijk programma’s. Daarnaast gaan er op korte termijn Noord-Limburgse bedrijven op bezoek bij een aantal bedrijven in de regio Krefeld, met als doel om uit te zoeken hoe we elkaar kunnen ondersteunen met de thema’s die er spelen.

Al met al, een waardevolle kennisdeling!