Ondernemer in de spotlight: Peter Janssen, LJ Woodproducts in Venray
Bij Woodproducts lopen dagelijks tussen de 10 en 30 medewerkers rond. Daarvan staan er maar 3 op de loonlijst. Is het dan een sociale werkplaats? Nee, Woodproducts is een regulier bedrijf en eigenaar Peter Janssen is gewoon ondernemer. Nou ja, regulier en gewoon…
Peter Janssen had een eigen timmerfabriek die hij door omstandigheden gedwongen moest sluiten. “Ik ben toen eens goed gaan nadenken over wat ik met de toekomst wilde. Van het een kwam het ander en uiteindelijk ben ik toch weer met hout aan de slag gegaan. Beetje bij beetje heb ik een nieuw bedrijf opgebouwd.”
Duurzaam
Een bedrijf dat de afgelopen jaren gestaag is gegroeid. Er worden producten van hout gemaakt. “We maken wat de klant vraagt. Op een zo duurzaam mogelijke manier. Wat ik verdien, investeer ik weer.”
Sociaal ondernemer
Zijn medewerkers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die komen onder meer via de reclassering, via het UWV, de gemeente, instellingen, scholen als ook Dichterbij bij Woodproducts terecht. “Ze werken hier met behoud van uitkering. Moet ook wel want anders kan ik niet concurreren met goedkopere producenten in Oost-Europa. Mijn doelstelling is dat de prijs gelijk moet zijn aan deze landen. Om dat te bereiken moet je ook sociaal ondernemer zijn, is mijn mening.”
Verdienmodel
Je kunt, vindt Janssen, mensen alleen motiveren door ze zinvol werk te geven, op een laagdrempelige manier. “Ze zien hier het product van begin tot het eind. En wat is er mooier als je zo’n product dan ergens ziet liggen en met trots kunt zeggen ‘dit heb ik gemaakt’. Het verdienmodel binnen ons bedrijf is dan ook niet de mens maar het product dat we maken. Wij zijn van mening dat in ieder mens een talent zit, maar ze moeten dan wel een reële kans krijgen dat te tonen.”
Bureaucratische molens
Bij Woodproducts draait het dan ook niet alleen om produceren, maar tevens om het merendeel van het personeel voor te bereiden op een terugkeer naar een reguliere baan, een sociale functie hebben dus. “Dat leidt weliswaar tot een groot verloop onder het personeel, maar dat hoort zo.” Probleem is dat aan de andere kant de komst van nieuwe medewerkers regelmatig stokt, geeft Janssen aan. “Dat is lastig. De bureaucratische molens draaien vaak traag. Mijn klanten zijn dan genoodzaakt de orders weer in Oost-Europa te plaatsen, terwijl als we het product in Nederland kunnen maken en vooral dan door deze doelgroepen er een win-win-situatie ontstaat.”
Regelmatige instroom
Janssen denkt liever in oplossingen. Crossroads Limburg, zegt hij, zou daarin wel iets kunnen betekenen. Doel van die organisatie is onder meer ondernemers, instellingen en scholen samen te brengen, te laten samenwerken. “In mijn geval is dat te komen tot een meer regelmatige instroom van medewerkers waardoor onze organisatie kan voldoen aan onze maatschappelijke doelstelling. Daar zou ik graag eens met andere partijen over willen brainstormen. Belangrijk is dat men mijn bedrijf als onderneming gaat zien en niet als sociale werkplaats. We willen graag mensen, zowel jong als oud, opleiden en dan vooral de doelgroepen die het moeilijk hebben om werk te vinden omdat ze geen startkwalificatie of ervaring hebben. Die kunnen altijd contact met ons opnemen via de mail ([email protected]) of gewoon een bezoekje aan het bedrijf en of showroom.”
Dit interview is onderdeel van een serie waarbij onderscheidende en innovatieve ondernemers uit de regio aan het woord komen. Deze ondernemers dienen als bewijslast voor de kracht en verscheidenheid van ondernemend Noord-Limburg. Als Crossroads Limburg, de triple-helix organisatie die de brug vormt tussen het regionale bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden in Noord-Limburg, bieden wij deze ondernemers door middel van deze uitgave een podium om zo ook andere ondernemers te inspireren.