Bron: Brightlands

Donderdag 11 juni vond het virtuele afsluitingsevent van de eerste ronde van BL.INC plaats. De jury riep startup Faeïg uit als winnaar. AgroWizard ging er met de meeste stemmen van het publiek vandoor. BL.INC is de accelerator voor ondernemers die willen innoveren op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming of biocirculaire economie. ‘Met BL.INC willen we startups in de agrofoodsector helpen een kansrijk businessmodel te creëren’, vertelt projectleider Elle Janssen van Brightlands Campus Greenport Venlo.

Tijdens de finale pitchten de startups hun voortgang aan een jury bestaande uit voorzitter Ralph Coenen (directeur Vitacress Real), Mariëlle Geelen (directeur HAS Hogeschool Venlo), Anneke van de Kamp (lid topteam Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) en Ivo Ploegsma (eigenaar FoodWorkx). De jury beoordeelde de startups op ondernemerschap en economische haalbaarheid van de ideeën. De publiekswinnaar werd bekend gemaakt door Hubert Mackus, gedeputeerde Landbouw, Landschap en Mobiliteit van de provincie Limburg.

Jurywinnaar Faeïg is bezig met de ontwikkeling van een volledig biologisch afbreekbare stick die het ouderwetse theezakje vervangt. De stick kan in zowel warm als koud water gebruikt worden. De jury vond dat deze startup tijdens het BL.INC-programma enorme stappen had gezet, prees de duurzaamheid van de stick en zag een hele goede uitgangspositie voor dit nieuwe gepatenteerde product in de markt.

AgroWizard won de publieksprijs. Deze AgTech joint-venture van de Limburgse mkb’ers Genzai, Boomkwekerij Fleuren en Bluehub helpt agrarische ondernemers om betere beslissingen te nemen door middel van precision farming technologieën. Het eerste product is de TreeWizard: een stamdiktemeter die volautomatisch de stamdikte van laan- en vruchtbomen op een perceel meet.

Startblokken
De eerste ronde van BL.INC startte begin maart met de zes Limburgse startups Aigro, AgroWizard, Faeïg, My-Pro, NutriWorkx en het Test & Taste Center. Alle startups zijn actief op de drie thema’s van Brightlands Campus Greenport Venlo en willen met hun innovatie bijdragen aan een groene en duurzame wereld.
De jonge ondernemers zijn de afgelopen drie maanden begeleid door ervaren ondernemers en kennisexperts uit de community van Brightlands om hun ideeën verder uit te werken en vorm te geven. Elle Janssen: ‘Alle startups zitten in een vroege fase met hun bedrijfsidee. Het programma helpt de deelnemers om de focus en vaart erin te houden, zodat het niet alleen bij een geweldig idee blijft. Het is ook een meerwaarde om het programma met andere startups te doorlopen. De onderlinge interactie en het delen van kennis en ervaringen helpen echt om je bedrijf verder te brengen.’

Ronde twee
BL.INC is een samenwerking van Regio Noord-Limburg, Rabobank, LIOF en Brightlands Campus Greenport Venlo. In juli start de 2e ronde, dit keer voor scale-ups! Heb je interesse om deel te nemen? Kijk dan voor meer informatie op www.brightlands.com.

Dit soort initiatieven draagt bij aan de stimulering van innovaties en ondernemerschap. Crossroads Limburg is dan ook blij met dit initiatief.
Verder feliciteert Crossroads Limburg de winnaars maar ook de andere deelnemers met hun prestatie.