De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (Brexit) houdt ons nog altijd in zijn greep en loopt inmiddels hoog op. De uittreeddatum nadert en een goede Brexitovereenkomst is bepalend voor de concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven en daarmee de economische groei. Als topsectoren krijgen de landbouw, handel en logistiek in Noord-Limburg het het zwaarst te verduren.

Harde Brexit of No-Deal Brexit
Dat het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU gaat verlaten is een feit. De vraag is alleen: hoe? De details van het uittredingsverdrag zijn namelijk bepalend voor de toekomstige economische relatie met het VK. “Maar ongeacht welke deal uiteindelijk gesloten wordt: de gevolgen zijn grotendeels hetzelfde. Het enige verschil is of het abrupt gaat of met een overgangsperiode. De Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO.nl) is nog altijd bang voor de meest harde vorm van Brexit en wil ondernemers hiervoor waarschuwen en helpen voorbereiden” vertelt Joren Schep, business development coach voor het Verenigd Koninkrijk bij de RVO.

Gevolgen Brexit in Limburg
Hoe ziet de situatie er na de Brexit uit? De resultaten van het reeds verschenen wetenschappelijk onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) laten zien dat, ongeacht een deal of no-deal, de initiële gevolgen groter zullen zijn voor het VK dan voor Europa. Echter is de impact sterker in Nederland dan in veel andere Europese landen. Met name de bedrijfstakken als voedingsmiddelenindustrie, landbouw, chemie en handel en logistiek zullen gemiddeld gezien veel last krijgen van de kostenverhoging die gaat optreden.

Gezien de sterke positie van Noord-Limburg mede dankzij de agrofood en logistieke bedrijven kan Brexit directe gevolgen hebben voor de Noord-Limburgse economie. Met name de landbouw is afhankelijk van de details van de uittredingsovereenkomst en hebben baat bij een “goede deal”. Naast negatieve gevolgen zullen sectoren zoals de financiële dienstverlening, telecom en de reisbranche hun positie juist kunnen versterken.

Voorbereiden op Brexit
Met het onderzoek van PBL zijn een aantal initiële gevolgen en onzekerheden inzichtelijk gemaakt en wordt het belang van goede voorbereiding nogmaals benadrukt. Op landelijk niveau biedt de RVO hiervoor verschillende hulpmiddelen, zoals het Brexitloket, de Brexit impact scan en subsidies. “Het is de eigen verantwoordelijkheid voor de ondernemer om zich voor te breiden, maar de overheid kan hier zeker mee helpen. Brexit is en blijft de situatie. Echter hebben ondernemers hun ogen nog niet altijd open. We roepen ze dan ook op zich met vragen te melden bij het Brexitloket”, aldus Schep. De RVO blijft nieuwe hulpmiddelen ontwikkelen en zal eind september een nieuwe overheidscampagne starten om ondernemers te activeren.

Wij helpen je graag!
Uiteraard staat Crossroads Limburg klaar voor Noord-Limburgse ondernemers die uitdagingen ervaren rondom Brexit. Wij streven naar een toekomstbestendig Limburg en gaan hierover graag het gesprek aan met ondernemers. Neem gerust contact met ons op!