Op 21 februari vond de eerste Economic Development Board-bijeenkomst van 2024 plaats. De EDB was de aftrap van de nieuwe periode waarin de board besprak hoe het ervoor staat met de regio en wat we kunnen doen om deze een boost te geven.

De EDB werd geopend met felicitaties voor de Regio Noord-Limburg, omdat er weer een Regio Deal is binnengehaald. Ron, voorzitter bestuur EDB Crossroads, en Angely, als directeur van Crossroads overhandigden een fles wijn en eieren van Kipster met de woorden: “Succes met het uitbroeden van de projecten en denk aan de ondernemers. Het is knap om voor de tweede keer een Regio Deal te verkrijgen. Gefeliciteerd!

Entrepreneurial Ecosystems Index

Keynote spreker dhr. Tom Hendricksen, van onderzoeksbureau Birch, vertelde ons over de Entrepreneurial Ecosystem index, ook wel de EE-index. In deze index worden allerlei verschillende factoren meegenomen die het mogelijk maken om de sterkte van een ecosysteem te meten en te monitoren in één getal.

Leiderschap en netwerken

Volgens het onderzoek zijn er twee onderwerpen waar we als  regio Noord-Limburg aandacht voor mogen hebben. Dat zijn Leiderschap en Netwerk. Op deze twee punten scoorden we onder het gemiddelde van Nederland. Daarnaast gaf Tom aan dat het juist interessant is om verder te verkennen wat voor kwalitatieve data en nuances achter de uitkomsten zitten. Tom eindigde met een aantal inspirerende voorbeelden en bijbehorende vragen.

  • Netwerken: ondernemers staan open voor samenwerking – maar wie belt bij ze aan? Uit een ander onderzoek bleek dat 10% van de ondernemers graag wilde samenwerken. Van die 10% wist de helft niet bij wie ze zouden moeten zijn voor een mogelijke samenwerking. Dus wie belt bij ze aan? Wie heeft het loopvermogen om deze ondernemers te bereiken?
  • Leiderschap: wie neemt de leiding? Volgens Tom is vroeg leiderschap altijd nodig. Eentje pakt de leiding, de rest gaat daar achteraan. Zo krijg je de juiste partijen bij elkaar. Daarna zie je vaak dat je daadwerkelijk samen gaat werken en ook weet wat je aan elkaar hebt en op elkaar kunt bouwen.

Met deze vragen en voorbeelden in ons achterhoofd zijn we met de EDB de nuances op gaan zoeken.

Reactie, verwachte oorzaken en oplossingsrichtingen

We bespraken met de groep wat hun reactie was op de uitkomst, wat mogelijke oorzaken zijn en waar oplossingsrichtingen liggen. Mooie reacties waren dat we meer moeten focussen op de lange termijn en dat we een gemene deler moeten vinden voor de hele regio. Een gemeenschappelijke visie waar we als één Noord-Limburg voor staan. En waar elke gemeente, elk bedrijf en elke kennis- en onderwijsinstelling zich in kan vinden. Een nodige discussie met een aantal punten om op door te pakken! Wij kijken uit naar de volgende Economic Development Board.

Meer over de EE-index

Meer informatie over de EE-index staat op de website van Birch.