‘Next level’ reststroomverwerking, dat is wat Mega Magnetron doet. Een compacte installatie die past in een zeecontainer, maar met een grote impact voor de agrariër en de regio en verder. Wij waren op bezoek bij Wilbert Linders en Jens van Weel, één van de partnerondernemers van Mega Magnetron, tevens één van de aangesloten alliantieprojecten van Crossroads, en zij vertelde ons alles.
Mega Magnetron in een notendop: het valoriseren van (verse) reststromen tot gedroogde en gepofte, houdbare producten zonder verlies van voedingswaarden en smaak. Denk aan tomaten‘chips’, gepofte bloemkool- aardappel- kaasballetjes (zie foto), basilicum bites en nog veel meer. Een installatie die idealiter in een zeecontainer past en bij de agrariër op het erf kan worden gebruikt om reststromen te valoriseren en commercieel interessant te maken.
Passie voor technologie en productinnovatie
Het begon 10 jaar geleden met de gebroeders van der Hoeven en hun passie voor technologie en productinnovatie. Tot de conclusie gekomen dat er meer handen en expertise nodig is om van het idee een realiteit te maken, is een team ontstaan van ervaren professionals (o.a. Wilbert Linders en Jens van Weel) met elk hun eigen expertisepakket en brede netwerk. Precies wat nodig is om Mega Magnetron uit te rollen tot een concept met wereldwijde potentie.
Match tijdens de roadshow
Tijdens een evenement van Ondernemend Venlo begin februari 2020, zijn Lucien Bongers (programmamanager maakindustrie) en Wilbert Linders met elkaar in contact gekomen. Op dat moment was Lucien bezig met een ‘roadshow’. Een rondje langs ondernemersverenigingen in de regio Noord-Limburg om het verhaal van Crossroads te vertellen en om ondernemers te enthousiasmeren projecten in te dienen voor de Regionale Investerings Agenda, wat uiteindelijk eerst het Innovatiefonds werd.
“Crossroads is voor mij een partij die weet bij welke loketjes ik moet aankloppen en die de connecties heeft om in contact te komen met de juiste mensen, zowel binnen onderwijs als ondernemers, maar voornamelijk de overheid. Zij weten waar je moet zijn en denken mee”, aldus Wilbert Linders over de samenwerking met Crossroads.
Met hulp van Crossroads heeft Mega Magnetron een aanvraag in kunnen dienen bij het Innovatiefonds, met een positief resultaat. Nu werkt Wilbert nauw met Lucien samen om de aanvraag voor de Regionale Investerings Agenda voor te bereiden, want bij Mega Magnetron staan nog veel meer ontwikkelingen op de planning.
Het mes snijdt aan meer dan twee kanten
Zo’n aanvraag bij het Innovatiefonds en de Regionale Investerings Agenda moet voldoen aan een aantal verschillende criteria die ervoor zorgen dat de gehele regio er profijt van heeft. Mega Magnetron heeft zowel studenten van de Fontys als studenten van de HAS op het project gezet om mee te denken aan de verdere ontwikkelingen van het concept en de mogelijkheden in de toekomst. Naast de mogelijkheden voor het onderwijs, biedt het ook nieuwe werkplekken en mogelijkheden voor de agrariër om meer uit het product te halen wat zij produceren. Tenslotte is Mega Magnetron het resultaat van een dynamische samenwerking tussen Noord-Limburgse ondernemers in hart en nieren, het perfecte voorbeeld van een alliantieproject waar Crossroads trots op is om bij betrokken te zijn.
Toekomst
Duidelijk is dat Mega Magnetron klaar is met de ontwikkelingen van fase 1. Jens van Weel sluit af:
“In de toekomst gaan we dit concept verder uitrollen naar de verschillende branches, hiervoor ontwikkelen we nieuwe productcombinaties en productiemogelijkheden en door nu samen te werken kunnen we gaan valideren, doorontwikkelen en de logistieke keten organiseren. We hopen over een aantal jaar een netwerk te hebben opgebouwd van agrariërs, producenten en afnemers die Mega Magnetron gebruiken om reststromen een nieuw leven te geven.”