Op 3 oktober waren we met de Economic Development Board (EDB) te gast bij Nijsen Company te Veulen. Tijdens deze bijeenkomst kregen we een rondleiding bij dit vooruitstrevende bedrijf en bespraken we de uitdagingen binnen het AgroFood-complex.

De bijeenkomst begon met een boeiende rondleiding door Karel van der Velden, Business Development Manager bij Nijsen. Het bedrijf maakt diervoer van reststromen uit de levensmiddelenindustrie. We kregen een kijkje in de sorteerhal, waar alle reststromen binnenkomen en gesorteerd worden, gevolgd door een bezoek aan de uitpakafdeling en de snoephal. Het was inspirerend om te zien hoe Nijsen zich inzet voor circulariteit en de verduurzaming van de gehele voedselketen op innovatieve wijze aanpakt.

Samenwerking is essentieel

Na het inspirerende voorbeeld van Nijsen gingen we verder met de Economic Development Board. Ron introduceerde het thema: “De uitdagingen zijn zo groot dat we het niet alleen kunnen – en dat ook niet moeten willen. Samenwerking tussen de o’s (ondernemers, overheid, onderwijs) is cruciaal.”

Deze bijeenkomst vond plaats in het kader van de herijking van het AgroFood-programma, dat loopt tot 2024 en binnenkort geactualiseerd moet worden. In juni is Crossroads gestart met sessies om te inventariseren waar de grootste uitdagingen liggen. Tijdens de laatste sessie gaven ondernemers aan dat ze het gesprek willen voeren over de rolverdeling tussen de o’s. Dat ondernemers graag de leiding nemen en behoefte hebben aan een faciliterende overheid. Angely vervolgde: “Dit soort kwesties bespreken we het beste binnen de EDB, waar de regionale agenda gezamenlijk wordt bepaald. Daarom hebben we de ondernemers uitgenodigd om hier hun verhaal te doen.”

Ondernemers aan het woord

Fons Kersten van de LLTB en Leon Litjens van platform Glastuinbouw Limburg en Noord-Brabant namen het woord en deelden hun visie op de toekomst van het AgroFood complex. Zij benadrukten het belang van een duidelijke koers voor de agrarische sector, waarbij oog moet zijn voor de verschillen tussen de sectoren binnen deze agrarische sector. De uitdagingen en kansen in de glastuinbouw verschillen bijvoorbeeld sterk van die van stoppende boeren.

Samen met de tuinbouwsector werken Fons en Leon aan een toekomstperspectief voor Tuinbouw Limburg+. Hieruit blijkt de behoefte aan krachtige regionale samenwerking en een heldere positionering om als regio te blijven groeien. Ondernemers willen hier actief aan bijdragen. Daarbij werd benadrukt dat er provincie-overstijgend gewerkt moet worden en dat onze regio zich duidelijker moet positioneren in Den Haag en Europa. “Hoe doen we dat?”, vroegen Fons en Leon. Hun voorstel: Noord-Limburg, Midden-Limburg en Oost-Brabant verenigen en samen optrekken.

Afspraken en acties

De bijeenkomst werd afgesloten met de afspraak om uitdagingen en zorgen binnen de EDB te blijven delen. Dit is immers de plek waar alle o’s betrokken zijn en waar we de regionale agenda bepalen. Daarnaast zal Crossroads met het AgroFood-programma aansluiting te blijven houden bij de trajecten binnen de tuinbouwsector om zo synergie te bereiken.