Vorig jaar juli vond de finale plaats van de Dutch Dairy Challenge 2021. Melkveehouder Kees Peeters uit Kessel werd verkozen tot winnaar met zijn idee ‘met hooi betere melk’. Ruim een jaar na dato mogen we genieten van de inspiratielunch, welke onderdeel was van de prijs voor de melkveehouder en zijn team.

Dutch Dairy Challenge

De Dutch Dairy Challenge is een prijs die melkveehouders kunnen winnen door een briljant idee uit te werken die de sector verduurzaamt. De editie in 2021 was de allereerste én bleek een succes te zijn: “We voorzien in een behoefte, in een tijd dat er heel veel op de melkveehouderij afkomt. En er van alles wordt gevraagd aan de sector. De Dutch Dairy Challenge brengt nu ook eens een keer iets aan hen: een hulp en doorzettingsmacht om een nieuw initiatief of verdienmodel onder het bedrijf te brengen’’, aldus Erik Koldewey, initiatiefnemer namens Courage, de stichting Innovatie Rundveehouderij.

Met hooi betere melk

De winnaar van de eerste Dutch Dairy Challenge is melkveehouder Kees Peeters uit Kessel. Zijn idee, genaamd ‘met hooi betere melk’, streeft naar een hogere gezondheid en daardoor langere levensduur voor zijn koeien door het voeren van hooi van eigen bodem. Het hooi kan daarmee zijn mais voor een groot deel vervangen, wat zorgt voor meer eiwit van eigen land. Daarmee vervangt hij ook deels de soja, wat zorg voor een vermindering van de Co2 uitstoot. Daarbovenop ontstaat er een opener landschap met meer ruimte voor biodiversiteit. “Gezonder voer, gezondere koeien, gezondere melk en daarmee gezondere mensen”, aldus de winnaar.

Inspiratielunch vlakbij Kees’ ‘Wondere Weitje’

Ruim een jaar na dato is de inspiratielunch georganiseerd. Gasten werden ontvangen bij restaurant MAES 21 in Baarlo. Kees koos de locatie zelf en vertelde dat deze dichtbij zijn ‘Wondere Weitje’ ligt. Deze wei ontvangt zijn naam door de bijzondere eigenschappen die het heeft. Omdat de wei aan de maas ligt heeft het land een hoog afslibbaar en mineraal gehalte. Tijdens de lunch werden er inspirerende gesprekken gevoerd over de melkveehouderij en over innovaties in de sector. Ook werd er gespard over mogelijke vervolgstappen om Kees’ idee verder uit te werken.  “Eerlijk gezegd weerhoudt het economisch tij van dit moment mij ervan om het idee verder uit te werken. Ik heb het even geparkeerd. Mijn droom is hooimelk als Limburgs streekproduct.’’ Dat neemt niet weg dat het DDC traject hem veel gebracht heeft: ”Het was interessant om veel mensen te ontmoeten en over ideeën te spreken en van gedachten te wisselen. Ik heb nieuwe kennisbronnen ontmoet en dat heeft me inzichten en contacten opgeleverd voor de toekomst. Ik kan de Dutch Dairy Challenge iedere melkveehoud(st)er met een innovatief idee aanbevelen!

Dutch Dairy Challenge 2023

Lijkt jou dit nou ook iets? Dan kun je meedoen aan de editie van de Dutch Dairy Challenge 2023! De vorige editie was een pilot editie en was een groot succes. Bij de volgende editie wordt de Challenge uitgebreid van Limburg naar heel Nederland. Dus ben of ken je een melkveehouder met een goed idee dat maar op de plank blijft liggen? Je hebt nog tot 20 november 2022 om je op te geven. Kijk voor meer informatie op de website van de Dutch Dairy Challenge.