Afbeelding: Laurens Eggen
© De Limburger

Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo denkt dit jaar ongeveer 25 à 30 hectare bedrijfskavels aan investeerders te kunnen verkopen en is hiervoor met verschillende partijen in gesprek, van binnen en buiten de regio.

Hiermee zouden maximaal ongeveer 900 nieuwe banen worden gecreëerd, gezien de rekenformule die het Ontwikkelbedrijf zelf hanteert van 30 banen per hectare bouwgrond.

Volgens directeur Ruud van Heugten van het Ontwikkelbedrijf „liggen we hiermee goed op koers bij het bereiken van onze werkgelegenheidsdoelstelling.” De geplande ontwikkeling van 466 hectare grond in Greenport (en Venray) zou tussen de 10.000 en 15.000 jobs moeten opleveren, zo luidde de doelstelling bij de start in 2012. In het dinsdag gepubliceerde jaarverslag over 2018 noemt Greenport het getal van 14.000 banen als doel.

Vorig jaar verkocht het Ontwikkelbedrijf bijna 30 hectare bouwgrond aan verschillende partijen (8 hectare meer dan verwacht) voor onder meer de logistiek van discounter Lidl en distributeur van elektronica-onderdelen Arrow.

Drie nieuwbouwplannen voor bedrijven in de voeding, maakindustrie en agribusiness haalden het echter (nog) niet. Van Heugten: „Dit soort bedrijven zijn wegens de hoge investeringen heel lastig te verplaatsen, in vergelijking met logistieke bedrijven.”

Winst
Met de verkoop van bedrijfskavels boerde Greenport vorig jaar uitstekend: op 42 miljoen euro omzet behaalde het Ontwikkelbedrijf een brutowinst van dik 7 miljoen euro, tegen 4,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet was in 2017 niettemin aanzienlijk hoger (64 miljoen euro).

Van Heugten schrijft dit min of meer toe aan toeval: „In 2017 is veel geleverd aan bedrijven die eind 2016 hun investeringsbeslissing zouden nemen, maar de investering toch doorschoven naar 2017.” De marktomstandigheden zijn inmiddels zodanig verbeterd dat Greenport de grondprijs met een kleine 10 procent heeft kunnen verhogen.

Zonnepanelen
Van Heugten stelt vast dat steeds meer bedrijven op Greenport hun daken bedekken met zonnepanelen. Hij becijfert dat er bij de voltooiing van het bedrijventerrein 100 tot 150 hectare zonnepanelen zullen liggen die voldoende stroom kunnen leveren aan 75.000 à 100.000 huishoudens, vergelijkbaar met het aantal huishoudens in de gemeenten Venlo, Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas tezamen.

Het vastgoedbedrijf van de Brightlands Campus Greenport Venlo schrijft intussen nog steeds rode cijfers, met een verlies van 2,1 miljoen euro vorig jaar, ook al is dit resultaat door meevallende huurinkomsten 0,3 miljoen euro beter dan verwacht. De campus zal dit eind jaar volledig zijn verhuurd. Zowel provincie als gemeente Venlo springt bij om het tekort te dekken. Van Heugten: „Een campus opzetten is duur en kost tijd. Pakt de overheid dit niet zelf op, dan komt hij nooit van de grond.”